Hem Gå på kurs/vandring Kursledarna Trakten Hyra huset Så kommer du hit Bildgalleri

Alldeles nära och lite längre bort

Mitt hus ligger vid torget, med baren på ena kortsidan och kyrkan på den andra. Lite upp i bygatan finns bouleplanen.

Om det inte vore för motorvägsbandet mellan Lyon och Clermont Ferrand som ringlar fram långt nedanför byns fötter, skulle man kunna tro att man var förflyttad till en annan tid.

Vädret växlar snabbt så här högt över havet (800 m) och luften är frisk också när värmen är tryckande på andra håll.

Åt söder, i bergen på andra sidan dalen skymtar l’Hermitage, Mariaklostret vid den heliga källan. Där har människor hämtat välsignat vatten i mer än tusen år. Hit upp går en av våra vandringar. En annan dag är vårt vandringsmål den pyttelilla medeltidsstaden Cervières, där vi äter lunch på restaurangen framför ringmuren.                                     

Åt norr, som byn vänder ryggen mot, breder skogen ut sig.

Bois Noir är en av de äldsta och djupaste skogarna i södra Europa. Från bergstoppen Mont Lune kan man i klart väder se alperna och Mont Blanc.

Det är två kilometers nerförsbacke till den lilla rena badsjön och samhället Chabreloche med butiker, barer/restauranger och några enkla hotell. Det är knappt två mil till Thiers, som sedan 1300-talet varit högsäte för hela frankrikes ”coutellerie” – knivtillverkning.

Till Clermont Ferrand och den svarta katedralen är det ungefär 5 mil. På vägen dit ligger medeltidsstaden Billom, känd för sina vitlöksodlingar, och Lezou en gång centrum för romarnas keramiktillverkning.

I trakten finns hur många vandringsleder om helst.

=> www.arconsat.com
=> www.lamontagne.fr